Oppdretterens håndbok

Ferdigheter og trening

Ferdighetene

Det er seks ferdighetskategorier på Howrse:

 • utholdenhet
 • hurtighet
 • dressur
 • galopp
 • trav
 • sprang

De maksimale ferdigheter som en hest kan oppnå i løpet av sin levetid gjennom aktivitetene som du får den til å utføre, avgjøres ved fødselen og avhenger av rase og stamfedre. De varierer derfor fra individ til individ, selv innenfor samme rase. Men, logisk nok vil en traver aldri kunne bli en champion-veddeløpshest. Siden en hests potensial ikke kan fortsette i all evighet vil det komme en tid der hesten din ikke lenger forbedrer seg. Det er opp til deg å utvikle hestens ferdigheter maksimalt!

Du kan hovedsakelig utvikle ferdighetene til hesten din på tre måter:

 • ritt
 • trening
 • konkurranser

Følg med på helsen til hesten din. Dersom du trener den eller sende den på rideturer eller melder den på konkurranser og den ikke har 100% i helse vil den ikke vinne maksimalantallet med ferdighetspoeng. Dersom hesten din ikke får maksimalt store ferdigheter vil den ikke kunne hente dem inn igjen senere.

Ferdighetene kan også forbedres på andre måter:

 • Leker når føllet er mellom 8 og 16 måneder gammel. Du kan få inntil 60 ferdighetspoeng når du leker med føll.
 • Oppdrag starter når hesten er 2 år. De gjør at du mister 30 prosent energi. Hvor mye ferdigheter forbedres, kommer an på kvaliteten på oppdragene i senteret hvor hesten din er innlosjert. Med oppdrag kan hester og ponnier få ferdighetspoeng i de to ferdighetene de har størst potensial i. Merk at ferdighetene som oppnås gjennom oppdragene, ikke kan forbedres mer når hesten blir 25 år.

Når du er ferdig med å utvikle hestens ferdighet vises den ferdigheten i uthevet skrift under hestens genetiske potensial. Å fullføre utviklingen vil si å gjøre ferdig trening og rideturer, og la hesten tilegne seg alle ferdigheter som det er mulig å få fra konkurranser.

Trening

Trening i form av ritt kan begynne når hesten er 1 år og 6 måneder gammel. Det finnes to typer ritt: skogsritt og fjellritt. Hver av dem forbedrer spesifikke ferdigheter:

 • Skogsritt forbedrer dressur, galopp og sprang
 • Fjellritt forbedrer utholdenhet, hurtighet og trav

Du vil se stjernene i ferdighetsboksen (midt på hestens side) fylles opp gradvis. Merk at ferdighetsøkningen er begrenset, så etter en stund vil ikke hesten din få noe ut av ritt.

Når hesten din er 2 år gammel kan den begynne treningen. Hver ferdighet krever en bestemt type trening. Hver trening trenger 3 timer. Du kan kombinere flere ulike treningstyper i løpet av dagen til hesten din, men husk å alltid sjekke energinivået den har, og hvilket tidspunkt på dagen det er i historikken, slik at du vet den vil få nok hvile også. Husk at den må legges senest innen 10.00 om kvelden!

Når hesten din er blitt 5 år gammel kan du dra på strandritt med den. Dette er spesielle ritt som lar deg endre hestens ferdigheter ved å flytte ferdighetspoeng fra én ferdighet til en annen. Jo lenger rittet er, desto flere ferdighetspoeng vil overføres. Advarsel; overføringen er begrenset og tilsvarer 2.5% av hestens genetiske potensial.

Husk at dersom hestens moral ikke er på 100 når den drar ut på en ridetur på stranden vil ferdighetsbyttet være langt fra optimalt, og tapt for alltid.

Bonuser

Disse finner du i en ramme på hestens side. De er poeng som legges til ferdigheten, men som ikke må forveksles med selve ferdigheten. De kan påvirke resultatet av konkurransene, men de teller ikke med i minimumskravet for konkurransene.

De kan forbindes med:

 • på senteret hvor hesten er innlosjert basert på prestisjen dens
 • med ulike gjenstander som er kjøpt i butikken eller fra svartebørsen, eller som er funnet under handlinger utført av hesten din

De blir også vist med et «+»-symbol foran seg når du hviler musepekeren over «Ferdigheter»-rammen.