Oppdretterens håndbok

Genetikk

Genetisk potensial

Hestens genetiske potensial regnes ut fra foreldrenes genetiske potensial og BLUP.

Så snart et føll er føllet kan det ikke utvikle mer genetisk potensial.

Medfødte ferdigheter, og økninger i ferdigheter fra gjennomføring av oppdrag og spilling, er ikke med i det genetiske potensialet. Dette betyr at ferdighetene til en hest kan overgå verdiene som er oppgitt i dens genetiske potensial.

Stjerner for fremragende dyktighet

Utmerkelsen for fremragende dyktighet er en grønn stjerne som du finner under hestens genetiske potensial. Den indikerer at en hest er spesielt god i den bestemte ferdigheten. Disse utmerkelsene er sjeldne, siden de er toppen av en oppdretters omfattende arbeid med trening og omhyggelig utvalg av avlsdyr. Den utdeles bare til eksepsjonelle hester!

For å tjene en utmerkelsestjerne må hesten ha oppnådd 100% av det genetiske potensialet sitt i ferdigheten det er snakk om. Det er mulig å oppnå ytterlige stjerner i en ferdighet for hver 10% med ekstra genetisk potensial som blir oppnådd i ferdigheten.

Utmerkelsesstjerner blir kun tildelt et føll når det følles, fordi det genetiske potensialet til en hest ikke lenger kan endres så snart det er blitt født.

Medfødte ferdigheter

Disse er egenskaper som hesten har fra den er født. Ikke alle føll har medfødte ferdigheter. De kommer an på føllets foreldre, deres genetiske potensial og deres BLUP. Slik kan et føll, for eksempel, være født med 10% utholdenhet.

Et føll kan ikke fødes med negative ferdigheter. Hvis snittet av foreldrenes BLUP er lavere enn 0, vil føllet fødes uten medfødte ferdigheter.

Disse medfødte ferdighetene bestemmes ved fødselen. De legges til det genetiske potensialet.

Merk at medfødte ferdigheter integreres med de andre ferdighetene, og det er derfor mulig å overgå verdien angitt i det genetiske potensialet. Det er denne verdien som teller med hensyn til minimumskrav for konkurranser.

BLUP

BLUP-verdien er en genetisk indeks. Den er viktig når man driver med avl fordi foreldrenes BLUP-verdier påvirker det genetiske potensialet og ferdighetene et føll har når det blir født.

Det beregnes utifra:

  • hestens treningsnivå i de tre beste ferdighetene deres
  • antallet konkurranser hesten har vunnet – ideelt 20 seiere.
  • hestens alder – 100 BLUP kan bare nås fra 10 år

Basert på disse dataene vil BLUP-verdien alltid være på mellom -100 og +100, hvor -100 er minimumsverdien og +100 er maksverdien en hest kan ha.

Jo høyere de gjennomsnittlige BLUP-verdiene til foreldrene er, jo høyere vil sjansen være for at føllet får et høyt genetisk potensial og medfødte ferdigheter.

Hvis den gjennomsnittlige BLUP-verdien til foreldrene er under 0, vil ikke føllet få noen medfødte ferdigheter.

For å få best mulige føll er det lurt å velge hester med høy BLUP-verdi som foreldre, eller i det minste med en positiv verdi, det vil si veltrente hester som har prestert bra i konkurranser.